Rezultate exit-poll, alegeri locale 2020, Primăria Capitalei. Nicuşor Dan: 47,8%, iar Gabriela Firea 38,2%

Rezultate exit-poll, alegeri locale 2020, Primăria Capitalei. Nicuşor Dan: 47,8%, iar Gabriela Firea 38,2%

La alegerile locale 2020, cele mai urmărite rezultate exit-poll sunt cele din București, de la Primăria Capitalei, unde lupta electorală este foarte strânsă între Gabriela Firea şi Nicuşor Dan.

Rezultate exit poll București, CURS-Avangarde, ora 21.30:

-► Nicuşor Daniel Dan (independent susținut de PNL – USR PLUS) 47,8

► Gabriela Firea (PSD) 38,2%
-► Traian Băsescu (PMP) 9,4%
-► Florin Călinescu (Partidul Verde) 1,8%
-► Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) 1,6%

La ora 21.00, două case de sondare – Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) şi Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde – acreditate de Biroul Electoral Central să facă sondaje de opinie la ieşirea de la urne la alegerile locale – au prezentat rezultatele exit poll la aceste alegeri locale 2020.
Rezultate exit poll București, CURS-Avangarde, ora 19.00:

-► Nicușor Dan: 47,2 %
-► Gabriela Firea: 39 %
Pe locul al treilea s-a clasat candidatul PMP, Traian Băsescu, cel care a obţinut 8,6% din voturile bucureştenilor, urmat, la distanţă, de candidatul Partidului Verde, Florin Călinescu, cu 1,7% şi candidatul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, cu 1,6%.
Conform exit-poll-ului CURS – Avangarde, candidatul Alianţei PRO Bucureşti 2020, Ioan Sîrbu, a obţinut 0,6% din voturi, Alexandru-Ion Coita (PRR) – 0,3%, iar Harry-Ilan Laufer (PFIN) – 0,1%.

De asemenea, Partidul Social Democrat (PSD) a obţinut, duminică, 33,7% din voturi la alegerile locale pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Alianţa USR PLUS – 33,1%, iar Partidul Naţional Liberal (PNL) a fost creditat cu 17,3%.
Partidul Mişcarea Populară a obţinut 7,2% din voturi pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti, urmat de Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor cu 2,2%, Alianţa Pro Bucureşti 2020 – cu 1,8% şi Partidul Verde – 1,2%.
Alte partide au obţinut procente sub unu la sută: Partidul România Mare şi Partidul Ecologist – câte 0,6%, Partidul ADER şi Partidul Social Democrat Independent – câte 0,5%, iar Partidul Puterii Umaniste social – liberal – 0,4%.
Rezultate exit poll – primariile de sectoare din București

Patru din cele şase primării din Bucureşti au fost câştigate, duminică, de candidaţii susţinuţi de PNL şi Alianţa USR PLUS, respectiv sectoarele 1, 2, 5 şi 6, iar la celelalte două sectoare – 3 şi 4 – şi-au păstrat mandatele primarii în funcţie, potrivit rezultatelor exit-poll-ului realizat de CURS – Avangarde.
În Sectorul 5, doi candidaţi au obţinut acelaşi scor.
La Sectorul 1, Clotilde Armand, candidatul PNL – USR PLUS a obţinut 47% din opţiunile bucureştenilor, în timp ce Daniel Tudorache, candidatul PSD, a luat 37,7%, urmat de Ioana Constantin (PMP) cu 7,5%, Adina Magdalena Alberts (Alianţa Pro Bucureşti 2020) – 1,8% şi Amalia Nenovici (ALDE) şi Daniel Bucura (independent) cu câte 1,5%.
La Sectorul 2, Radu Mihaiu, candidatul PNL – USR PLUS, a obţinut 42% din opţiunile bucureştenilor, în timp ce Dan Cristian Popescu, candidatul PSD, a obţinut 31%, urmat de Neculai Onţanu (Alianţa ADER PPU-SL) cu 12,9%.
La Sectorul 3, Robert Negoiţă (Alianţa Pro Bucureşti 2020) a obţinut 39% din preferinţele bucureştenilor, urmat de Adrian Moraru (candidatul PNL – USR PLUS) cu 34%, Aurelian Bădulescu (PSD) cu 14,1% şi Mihail Neamţu (PMP) cu 8,1%.
La Sectorul 4, Daniel Băluţă, candidatul PSD, a obţinut 55% din opţiunile bucureştenilor, în timp ce Simona Elena Spătaru, candidatul susţinut de PNL şi USR PLUS a avut 37%.
La Sectorul 5, Cristian Băcanu, candidatul PNL – USR PLUS, a obţinut 27,3% din preferinţele electoratului, la egalitate cu Cristian Popescu Piedone (Partidul Puterii Umaniste), în timp ce Daniel Florea, candidatul PSD, a avut 24,3%, iar Marian Vanghelie (Partidul Democrat Social Independent) – 14,2%, Cătălin Iliescu (PMP) – 4%, Ion Voicu (ALDE) – 1,3%.
La Sectorul 6, Ciprian Ciucu, candidatul susţinut de PNL – USR PLUS, a fost votat de 48,2% dintre alegători, în timp ce Gabriel Mutu, candidatul PSD, a obţinut 35,2%, urmat de Ştefan Florescu (PMP) cu 7,4%.
Gabriela Firea refuză, deocamdată, să își recunoască înfrângerea față de Nicușor Dan

La scurt timp după anunțarea rezultatelor exit poll pentru București, Gabriela Firea a transmis într-un mesaj pe Facebook faptul că aceste date nu sunt oficiale și că ”adevăratele rezultate” trebuie urmărite luni dimineață.

”Tradițional și din experiențele anterioare, dimineață sau spre dimineață vom ști exact care este rezultatul real al alegerilor, cel puțin așa s-a întâmplat în București acum 4 ani de zile. Pe la 4, 5 dimineața erau numărate cam 80 % din voturi, iar spre dimineață, 8-9, deja rezultatul real putea fi anunțat oficial. Prin urmare, orice cifre care se anunță în această seară, rezultate ale unor sondaje sau exit-poll-uri nu au cum să fie până la urmă cele oficiale.” – a spus Firea.

Competiția pentru marile orașe este cu atât mai importantă cu cât poziția de primar poate deveni o ”rampă de lansare” pentru candidaturi și funcții viitoare.
Astfel, alegătorii din Bucureşti decid dacă îi mai acordă un mandat Gabrielei Firea sau dacă votează un alt candidat.
Dintre contracandidaţii actualului edil, sondajele de opinie l-au indicat cu cele mai mari şanse pe Nicuşor Dan, care era urmat de Traian Băsescu, fost primar al Capitalei.
Marcel Ciolacu a fost întâi la el acasă în Buzău, unde a votat, după care a venit la sediul PSD din șoseaua Kiseleff, pentru a-i mobiliza pe liderii de organizații pe ultima sută de metri. De asemenea, el depus mai multe plângeri penale în care a reclamat Guvernul sau contracandidații că au încălcat legile electorale.
Duminică seara, Ciolacu a apărut în curtea sediului partidului afișând un aer foarte degajat, lăsând impresia că partidul său controlează situația. Pentru el, aceste alegeri locale 2020 au o miză foarte mare, deoarece deschid drumul către alegerile parlamentare și sunt primele pe care le organizează în calitate de președinte al PSD.
Contracandidatul Gabrielei Firea, Nicușor Dan, a preferat pe tot parcursul zilei să stea singur la etajul 4 în biroul său din sediul de campanie – nicidecum la sediul unui partid din cele două care îl susțin, PNL și USR-PLUS.
În schimb, la sediul PMP, în jurul orei 19.00 era multă liniște, acolo fiind mai mulți jurnaliști decât membri PMP. Este al 9-lea rând de alegeri la care participă Traian Băsescu, după ce a câștigat 2 mandate de primar general al Capitalei.

loading...

Laur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *