Cazul Caracal. Gheorghe Dincă judecat astăzi în secret! De ce nu se permite accesul presei în tribunal?

Cazul Caracal. Gheorghe Dincă judecat astăzi în secret! De ce nu se permite accesul presei în tribunal?

Gheorghe Dincă este judecat astăzi în ședință secretă, la Tribunalul Olt, pentru crimele odioase înfăptuite. Presa nu va avea acces, doar rudele victimelor și avocații acestor pot participa la proces.

Monstrul din Caracal” judecat astăzi, la Tribunalul Olt
Primul termen din procesul Caracal interzisă publicului
De ce nu se permite accesul presei în tribunal?
Judecătoarea Cotoi apelează la pandemia Covid-19
Începe procesul lui Gheorghe Dincă, unde va fi judecat pentru dispariția Alexandrei Măceșanu și Luizei Melencu. Judecătorii trebui să cerceteze în ce cirscumstanțe au dispărut fetele, iar conform legii acest demers ar trebui să fie unul public. Singurele persoane care pot participa la proces sunt organele judiciare, avocaţii, inculpatul, persoanele vătămate, martorii şi interzice accesul presei în tribunal, judecătoarea Cotoi oprind astfel, accesul presei în sala de judecată.

„De altfel, în sălile unde se judecă alte cauze importante pentru opinia publică („dosarul Colectiv” sau „dosarul HEXI PHARMA”), accesul presei este permis în continuare, cu respectarea regulilor impuse în pandemie, pentru asigurarea transparenţei actului de justiţie” transmite Tribunalul Olt, către Libertatea

Motivul pe care aceasta îl invocă ar fi pandemia de coronavirus și invocă un articol dintr-o hotărâre emisă în luna mai de CSM. Acesta recomandă participanților intrarea în instață cu zece minute înainte de începerea procesului, citează Libertatea.

Cu toate acestea, Constituția României prevede în articolul 127 că „ședințele de judecată sunt publice, afară de cazurile prevăzute de lege”, și că dezbaterile din proces sunt de natură publică. Totodată, decizia menționează că aceasta poate fi restricționată pentru a respecta regulile de distanțare socială, ci nu interzice accesul publicului.

Pentru a asigura protecția victimelor, procesele în cazurile de trafic de minori sau de persoane nu sunt publice, iar unele dezbateri pot fi declarate secrete doar după primul termen.

Dacă nu cere o întârziere în angajarea unui avocat, Gheorghe Dincă ar trebui să spună dacă admite faptele. El ar trebui să declare dacă va solicita o procedură simplificată care să fie judecată pe baza probelor colectate de procuror.

Instanța ar putea ca, la primul termen, să declare secret întregul proces, dacă Gheorghe Dincă este acuzat de trafic. El a fost dat în judecată la 15 ianuarie, pentru trafic de minori, viol, omor calificat, trafic de persoane si profanare de cadavre și morminte.

loading...

Laur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *